недеља, 23. октобар 2011.

"Evo mi ga tramvaj !"

Ima ta jedna stanica koja se za nas dvoje zove "Evo mi ga tramvaj". Ipak vam neću otkriti o kojoj se radi, oprostite mi, samo je naša, mada nije ni bitno koja je.
Ne razlikuje se od drugih, nije ni na nekom posebnom mjestu. Jedna sasvim obična sarajevska tramvajska stanica, za druge. A nama...jeste bila posebna. To je stanica na kojoj sam najviše puta dobila najljepše poljupce za laku noć. To je stanica na kojoj se upravo zbog tih najljepših poljubaca nikako ne možete rastati. Nešto vam jednostavno ne da da odete. Čak iako prođe jedna Trojka...prođe i druga Trojka...prođe i poneka Dvojka koja meni odgovara...prođe i ona moja omiljena tačkasta Trojka sa reklamom Cileka (to je inače moj najdraži tramvaj od svih tramvaja koji kruže Sarajevom!)..ma prođe čitav niz Trojki, jedan za drugim...sasvim prazni, može se fino i sjesti, onako topli...ma joj kako su mi bili nebitni u tim trenucima.

A jeste mi bilo hladno. Jesam cvokotala od zime. Jesam žurila da spremam ispit, da večeram, da riješim neke obaveze, da iskucam mail, da pošaljem zadatak na vrijeme, žurila sam...ali nisu mi bile bitne Trojke. Od svih stanica na kojima čekam tramvaje..jedino mi na stanici "Evo mi ga tramvaj" nije bilo bitno da li će doći. Držali bismo se za ruke, obišli našeg prijatelja ježa koji je svako veče bio u cvjetnjaku kraj te naše stanice, brojali bismo čak i te silne tramvaje...ali nismo pomišljali da se ubrzo rastanemo. Sve nam je bilo preče. To smrzavanje na minusu nikada nije bilo toplije. Ali onda odjednom naleti i ta Trojka u koju moram ući. Znate ono glupo MORANJE. Već je kasno..nije više ni sigurno vani...Sarajevo je ovo, uvijek nešto negdje vreba. Poviknem "Evo mi ga tramvaj!", poljubim ga i potrčim prije me nešto zaustavi, možda  njegov pogled ili stisak ruke.
Kažu "ne valja trčati za tramvajima i za momcima". Ma! Ako su vam bitni, potrčaćete, ih kako će vam noge biti lagane. Džaba onaj Drugi, onaj poslije, kada to nije onaj Prvi, možda pravi, nećete ni znati ako ne potrčite. Pa trčite zaboga, zašto sebe zamišljate kako stojite a vrata tramvaja se zatvaraju ?
Ja sam potrčala za svojim tramvajem jer sam znala da ću ponovo sjutra biti tu na našoj stanici. Sa njim. A dešavalo se da na toj stanici "Evo mi ga tramvaj!" uđem, ali već na sledećoj siđem i potrčim prema našoj stanici. Nisam ni ja oduvijek bila hrabra do kraja. Koliko se samo to puta dešavalo. Eto to je ono nešto što vam ne da da odete, što vas vraća. Bože, šta li je to? Skroz me nekad nervira. Ne umijem to nešto u sebi obuzdati. Nekom sam skoro rekla da je to kao roj pčela u meni, a ja (začudo) nisam vješt pčelar niti imam dima pri ruci.


I evo me večeras. Sjedim na našoj stanici "Evo mi ga tramvaj!". Drugačija je. Pomalo sivkasta. Nekako posebno odbojno hladna.Čovječe, nikada mi ovako obično nije izgledala. Tu su i revizori, poneko društvance od 2-3 osobe. Jedna najobičnija tramvajska stanica. Ah...evo ide i Trojka. Nemam razloga da i dalje sjedim, ali ne pomjeram se. Sjedim i dalje. Onda...Ustanem i tiho sebi u bradu promrljam "Hej, evo mi ga tramvaj..." i osluškujem ne bi li se odnekud pojavio On i rekao mi : "to nije tramvaj u koji ćeš ti večeras ući...ostani da sačekamo drugi..." Ali ništa. Ovo je večeras ipak moja Trojka. Čak ne moram za njom ni trčati.

I kako kaže Čola u svojoj pjesmi "vozovi mnogo novih lica nose"  tako je i sa tramvajima...čovjek se utopi u ta lica, i ne bude sam makar za vrijeme koliko traje vožnja...a ja večeras ne želim biti sama...Neka vožnja počne.

Lov, En <3

14 коментара:

  1. Draga, pa gdje si ti? :)
    Baš si falila!

    Rastužila si me ovim. Svako ima nekog ko mu nedostaje u nekom trenu. nadam se da ćeš sutra opet biti s njim na vašoj stanici :*

    ОдговориИзбриши
  2. Neka de, sad se i ja rastužih...

    Glavu gore i samo strpljivo. Trčaćeš ti opet za Trojkom. :)

    ОдговориИзбриши
  3. divno napisano... svi imamo trenutke koje cemo pamtiti zauvijek, ali to ne znaci da neki novi nece doci, koji ce nam mozda biti i bolji :)

    ОдговориИзбриши
  4. Pa nisi baš morala da me rastužiš na početku dana!
    Istina je da treba potrčati za nekim, ali ne za svakim! :D
    A tvoja stanica će dobiti stari sjaj nekad za Novu ;)
    Ljubim ja tebe!

    ОдговориИзбриши
  5. a joj baš mi je trebao happy end na ovom ružnom jutru.. ej nije gotovo dok nije dobro, no sikiriki :D volim tvoje pisanje.

    ОдговориИзбриши
  6. sve prave su ljubavi tuzne, tako kaze on
    a ti reci da nije tako - nemoj biti tuzna budi hrabra.
    ...bice jednom sve ok , ne brini
    jako si mi ovo lijepo napisala .

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, evo Optimisti suze u očima :( Biće bona i tramvaja a i dana kada ćeš jedva dočekati da propustiš tramvaj :) Neću ni da komentarišem pisanje, divno je kao i obično :D :*

    ОдговориИзбриши
  8. Oh dragi moji, tu ste :D
    @Biberlee, tu sam, zaposlila se na sve strane pa me posao malo smeo u piskaranju životarija :) Pomalo i jeste tužan post, nisam ni skontala dok mi niste rekli :) nema veze, ima i tužnih stvari u životu, i one kad se podijele bude lakše...malčice...hvala ti Biberlee

    @BiljaMinai-eto i tebeee :D dobrodošla ! Trčaću, trčaću ! ^_^

    @FashionAzra-upravo tako :) hvala ti !

    @Sunshine_ -ne vjerujem to za Novaka, ali šta bude biće :) tu je uvijek topla dekica koja ugrije :) Ni ta Nova nije nešto posebna :D

    @Emina-hvala ti, srce mi je ogromno! ^_^

    @Amila - Zar su zaista sve prave tužne :) ne radi mi to :) Hvala ti <3 !

    @Alexys - Nemoj Optimisto, ako tebi krene, šat ćemo svi drugi :D! Ljubim te :***


    @Hej ti anonimni čovječe :) Ko si, ko si, zašto da ne čekam :) ???

    ОдговориИзбриши
  9. E moja Ena , evo ja opet navratila , da vidim tvoj osmijeh ovdje negdje iza lista . Samo malo pricekaj, vjerujem da vrijedi....ne brini opet :* <3

    ОдговориИзбриши
  10. Enka, divno pises, radi to cesce, uzivam dok citam...divno i izgledas,usput... :) poljubac od mene :)*

    ОдговориИзбриши
  11. @Amila, hvala ti, znači puno! ^^

    @Jel to moj Dule Ž.iz osnovne :D jedino bi me ona zvala Enka :D Ljubim te i hvala, krasna si ^^, pišem, čitaj ^^

    @Adela, hej, hvala ti od srca ^^ i ti meni kradeš uzdahe svojim fotošutinzima, divni su !!!

    ОдговориИзбриши
  12. uhh pravo sam se rastuzila,zaista je prelijepo ovo sto si napisala, <3

    ОдговориИзбриши